Írd meg nekem, miről írjak neked :)

2021. december 26. 15:54 - sasbicska

Étrendek pro és kontra

Keto-, Paleo-, Atkins- és más diéták

Sorra veszem a különböző irányzatokat, hogy könnyebben tudj választani hozzád illő diétát. (fő forrás: wikipédia)

Atkins diéta:

A diéta lényege a szénhidrát-bevitel csökkentése. A diéta jelentősen korlátozza a szénhidrátbevitelt. Ennek egyik hatása az éhségérzet csökkenése, valószínűleg a lassabb emésztés miatt, mivel a zsírt és a fehérjéket a szervezet lassabban emészti meg. Az Atkins féle diéta kimondja, hogy a zsírszegény diéták elsősorban az éhség miatt nem működnek hatékonyan. Az Atkins-diéta eszerint azért egyszerűbb, mert a diétázót kielégíti a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele.

A diéta során elsősorban feldolgozatlan, alacsony *glikémiás indexszel* rendelkező élelmiszerek fogyasztása ajánlott.

(**A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukor emelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve. GI-indexük elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is a GI-értéket az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is)

A diéta hatásai ma is vita tárgyát képezik.

Keto diéta:

A ketogén diéta olyan magas zsír és alacsony szénhidrát tartalmú diéta, amelyet a közvélekedésben elterjedten elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj  a zsírokat zsírsavakká és úgynevezett *ketonokká* bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A vér és az agy magas ketonszintje pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.

(**A ketonok elég bonyolultan leírható oxigén tartalmú szerves vegyületek. Akit érdekel a részletes leírásuk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Keton)

A diéta elsősorban az epilepsziás gyermekek állapotának javulását célozta olyan módon, hogy ne kelljen mellette éhezni. Az orvostudomány később kikutatott olyan gyógyszereket, amik könnyebben használhatók voltak, viszont voltak olyan esetek, amikor a gyógyszereket alternatív módon kellett kiváltani, így nem felejtették el teljesen az irányzatot. 1994-ben fedezték fel újra amikor bemutatták egy ismert hollywoodi producer fiának a történetét. A kétéves fiú ellenőrizhetetlen rohamoktól szenvedett, amit sem hagyományos, sem alternatív módszerekkel nem tudtak kezelni. Az apa talált egy szülőknek szóló útmutatót az epilepsziáról benne a ketogén diétával. A fiút kórházba szállította, ahol elvégezték a kezelést. A diéta alatt a rohamok csökkentek, és a kisfiú fejlődése felgyorsult.

Érdemes figyelni a "keto-mellékhatásra", ami azt jelenti, hogy enyhén savasítja a szervezetet, így érdemes sok-sok zöldséget fogyasztani a diéta alatt (*amúgy is érdemes ezt megtenni *megj.)

Paleo diéta:

Ez egy olyan diéta, amelynek célja az őskőkorszak kori (más néven paleolit kor) táplálkozás újra visszahozása a mai viszonyok közé. Alkalmazása inkább életstílus, életmód. Több változat létezik és nincs hivatalosnak tekinthető változat. A diéta célja az olyan, ún. civilizációs betegségek elkerülése, pl.: elhízás. Követői szerint evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás, illetve betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg egyes kutatások segítségével. Az elmélet alapjait többen megkérdőjelezhetőnek tartják, sőt egyes szakmai szervezetek egyenesen nem is ajánlják alkalmazását. A paleolit diéta arra az elméletre épül, hogy az ember több mint 2,5 millió éve nem sokat változott, tehát genetikailag a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva.

"Szétválasztó" diéta:

Lényege, hogy napról napra más jellegű ételeket kell fogyasztani. Úgy mint fehérje, szénhidrát, keményítő és gyümölcs napokat tartani, illetve a látványosabb eredmény érdekében havi egy víznap tartása, ami elhagyható. Támogatói szerint, ezt a sorrendet tartva három hónapig teljesen átalakul az emésztés és gyors fogyás várható. Úgy fogalmaznám, hogy azok választják, akik nem tudnak, vagy nem akarnak lemondani olyan dolgokról, amik egyébként a többi diétában tiltott és ami őszintén szólva az igazi eredményt hozná. Ugyanis például a zsírbevitel teljesen figyelmen kívül van hagyva, és igaz ez a cukorbevitelre is.

Mindemellett, a tápanyagok ilyen jellegű szétválasztása tudományosan nem megalapozott. A napok elkülönítése logikátlan, hiszen a keményítőnap főszereplője egy összetett szénhidrát, a szénhidrátnapé szintén szénhidrát, és a gyümölcsnapon fogyasztott gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot. Ezek alapján a kúra három egymást követő napja épül elsősorban szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztására, és csak egy nap a nélkülözhetetlen fehérje bevitelére.

Egyértelműsítő kiegészítés:

Szénhidrátok olyan szén- oxigén és hidrogén tartalmú szerves vegyületek, amikben a hidrogén-oxigén arány ugyanaz, mint a vízben (H2O).

Tudományos nevük: szacharidok, ami görög eredetű szó, jelentése édes. Három fő csoportba oszthatók, de ebbe csak akkor megyek bele mélyebben, ha kéritek. Ismert változatai: a kettős szénhidrátok közül az összes cukrok, mint a szőlőcukor, nyírfacukor, sőt a tejcukor is ide tartozik! Amit még jelen helyen megemlítenék, az az összetett szénhidrátok közül a keményítő, ami növényekben, főként a növényi magokban, gumókban, hüvelyesekben található.

Összefoglalás:

Általánosnak mondható minden általam vizsgált diétában, hogy mindegyik diéta a csökkentett szénhidrát bevitelre épül. Minden változatban a jó minőségű zsiradék szerepel, mint a táplálkozáshoz, főzéshez használt összetevő. Van, amelyik megengedi a feldolgozott tejtermékeket, mint vaj, sajt, de van olyan változat, ahol ez is tiltott. A finomított cukor (minden cukor! Pl.: kristály-, kocka-, barna-, szőlő-, stb.) mindegyikben az első számú "ellenség", amit mindenképpen kerülni kell. Liszteknél érdekes a különbség, mivel a feldolgozott fehér lisztek magas szénhidrát tartalmúak, így minden diétában lehetőség szerint kerülendők. A teljes kiőrlésű liszteket sok helyen tartják jobbnak, viszont szerintem érdemes utánanézni a fuzáriumnak (https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/tamad-a-fuzarium-az-egeszsegunkre-veszelyes-fertozo-gombafajta/pz2j0s9) és mindenki eldönti, melyiket választja inkább.

Mindezek felett minden diéta fontos kiegészítője a sok nyers zöldség fogyasztása és mivel bizonyított tény, hogy a föld termőrétege már nem tud számunkra is megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyag, nyomelem, vitamin pótlást biztosítani a zöldségeken (esetleg gyümölcsökön) keresztül, így fontossá válik, hogy jó minőségű és megbízható forrásból származó étrend kiegészítőket is beleillesszünk a napi rutinunkba. (erről egy későbbi posztban bővebben írok)

(A jó minőségű és megbízható étrend kiegészítőkről tudsz nálam érdeklődni: https://bit.ly/3bKz8Ap )

Címkék: Főzés Konyha
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celajoelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2416784322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írd meg nekem, miről írjak neked :)
süti beállítások módosítása